Carthamus tinctorius
De WikiLingua.net
| Cártamo | |||||||||||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Classificació científica | |||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
| Nom binomial | |||||||||||||||||||||
| Carthamus tinctorius L. |
|||||||||||||||||||||
El cártamo o alazor (Carthamus tinctorius) és una planta que encara que originalmente va ser conreada per les seves flors (usades com colorant), avui dia es conrea principalment per les seves llavors, de les quals s'extreu un oli vegetal comestible. Les plantes arriben de 3 a 15 dm d'altura amb caps florals globulares (capítol) i comúnmente, de colors brillants groc, taronja o vermell, florint en ple estiu. Cada branca porta d'una a cinc capítols amb 15 a 20 llavors per capítol. Són molt resistents a sequera i bastant susceptibles a gelades.
L'oli de cártamo és insípido i incoloro amb un alt contingut d'àcids grasos monoinsaturados i poliinsaturados, considerats com benèfics per a la salut al reduir el risc de malalties cardiovasculars.
És també una de les 50 herbes fonamentals usades en la medicina tradicional xinesa on se li denomina en xinès com hóng huā (红花).
Els països amb major producció d'oli de cártamo en el món són Mèxic, l'Índia i els Estats Units. Segueixen Etiòpia, Kazakhstan, Xina, Argentina, Austràlia.
Taula de continguts |
[editar] Usos
Tradicionalment, el cultiu es destinada a la indústria del colorant (groc i vermell) i d'especias, especialment abans de l'abaratamiento i disponibilitat de l'anilina , i en medicines.[1] Des de 1950, la planta es conrea per a oli vegetal extret de les seves llavors.
En nutrició és similar a l'oli de girasol. Molt usat com oli de cuinar, en amanides, i per a produir margarinas. És consumit també com suplement nutricional. En la Nomenclatura INCI és Carthamus tinctorius.
Les flors de cártamo s'usen ocasionalment en la gastronomia com un substitut barat de l'azafrán (Crocus sativus), referint-se com "azafrán bastardo". També les seves llavors s'usen comúnmente com alternativa a les llavors de girasol (meravella) en l'alimentació d'aus i mamífers, encara que els esquirols no agraden d'ell. El cártamo es diu Kardi en hindi (Índia).
Hi ha dos tipus de cártamo que produeixen diferents tipus d'oli: un alt en àcid graso monoinsaturados (àcid oleico) i un altre alt en àcid graso poliinsaturados (àcid linoleico). El mercat de l'oli accepta als baixos en saturats i més alt en monoinsaturados que elaceite d'oliva, per ej.
L'oli de cártamo s'usa en pintures en lloc d'oli de linaza, particularment amb el blanc, ja que no dóna el tint groc que posseeix la linaza.
Llana és una raça de cártamo del sud-oest d'EUA, Arizona i Nou Mèxic.
[editar] Història
El cártamo és un dels cultius més vells de la humanitat. Les anàlisis químiques de tèxtils de l'Egipte Antic datats en la dinastia XII van identificar els añiles de cártamo, i guirnaldas fets de la planta trobats en la tomba del faraó Tutankamon.[2] És un cultiu menor en 2007, amb 630.000 t produïts comercialmente en més de seixanta països.
[editar] Notes
[editar] Enllaços externs
- Safflower production (in the United States)
- Safflower field crops manual
- UN FAO statistics on safflower production
- Safflower R&D at Nimbkar Agricultural Research Institute in Índia
- Globe and Mail: "Calgary firm turns safflower into insulin"
Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Carthamus tinctorius.Commons
Wikiespecies té un article sobre Carthamus tinctorius.
[editar] Vegi's també
- Comerç i ús de l'azafrán - S'empra de vegades com substitut de l'azafrán .

